Taveuni Island: duik Paradise Resort

Het is gelukt! Ons visum voor Nieuw-Zeeland is goedgekeurd. Met een goed weervenster eind oktober, begin november zeilen we naar Opua in Nieuw-Zeeland.

 

Maandag 16 september 2024; vertrek 12h45– aankomst 14h
Nawi Marina – J.M. Cousteau Resort: 5NM

Een hardnekkige verkoudheid blijft ons achtervolgen en maakt ons sloom. Na de luxe van een uitgebreide douche vertrekken we. Op bijna dezelfde plaats droppen we het anker. Uit de grijzen wolken valt regen. Sunshine wiebelt de hele nacht.

 

Woensdag 18 september 2024; vertrek 6h50 – aankomst 15h40
J.M. Cousteau Resort – Taveuni Paradise Resort: 41NM

Het is een dag met een beetje zon, een beetje wind, een beetje regen en veel grijs.
Taveuni eiland ligt ten oosten van het eiland Vanua Levu, gescheiden door de “Somo Somo Strait”. De theoretische datumgrens, 180° OL of WL, loopt door dit eiland. Om praktische reden ligt de datumgrens meer oostelijk.De moorings voor het resort zijn bezet, we droppen het anker voor de schoolgebouwen. Na enkel dagen is er een mooring vrij. Nu moeten we niet zo ver meer met de dinghy varen.
De Canadese zeilsters Cheryl en Karen verblijven al vele jaren in Fiji. Ze vertellen ons dat de orkaan Winston in 2016 hier alles verwoest had.
Paradise Resort stelt heel hun accommodatie open voor zeilers. We appreciëren de lunch menu. Lang kan je niet onder de douche blijven staan, het water is te warm. Ik geniet van een deugddoende massage.
We wandelen op de onverharde hoofdweg langs het water. Het weelderig groen laat vermoeden dat de grond vruchtbaar is. We passeren een veld met kokospalmen.
Bloemen sieren de huisjes.
We varen mee met de grote boot van het resort naar het Vuna reef. Bij die duiken kan ik niet goed mijn balans vinden. Een snotneus is niet bevorderlijk om te klaren.
Fons inspecteert onze ontspanners en vervangt een hogedruk darm. Onze trimvesten zijn nog oké. We doen een testduik op het mooie huisrif. Er is een lek bij de eerste trap van de ontspanners. Hiervoor is een speciale sleutel nodig om de O-ringen te vervangen. Voor de volgende duiken huren we ontspanners van het duikcentrum. We duiken op het befaamde “Rainbow reef”. De duik op ‘’Steve’s corner’’ kort bij Taveuni, voelt heel koud aan.

 

 

Donderdag 26 september 2024; vertrek 9h40 – aankomst 13h30
Taveuni Paradise Resort – Vanua Levu Fawn Habour: 20NM

Zodra de Sunshine van de mooring los is, blaast de wind haar tot aan Vanau Levu. De doorgang door het rif naar Fawn Habour is S vorming. Mangroven maken het moeilijk om aan land te gaan. Het wordt windstil. In deze grote waterplas vinden vele vliegjes en muggen de Sunshine. Verder varen? De ankerlier geeft geen kik. De kapitein is een dag zoet om de binnenbekleding van de voorste kajuit los te maken en een stuk nieuwe elektriciteitsdraad te steken.

 

Zondag 29 september 2024; vertrek 7h40 – aankomst 15h10
Fawn Habour – Savusavu CopraChed Marina: 36NM

Er is nog maar 1 ajuin is, dat is niet voldoende om nog enkele weken te koken. Op de markt van Savusavu kopen we verse groenten, ananassen en bananen.

2 reacties op “Taveuni Island: duik Paradise Resort

  1. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

    Paradise resort doet zijn naam eer aan wat het onderwaterleven betreft!
    Wat een prachtig decor om in te zwemmen
    Hopelijk verloopt de reis naar Nieuw Zeeland voorspoedig
    Ik ben alvast nieuwsgierig!

  2. Geplaatst door Guido en Josette op  

    Hallo lieve vrienden,
    Wat een prachtige onderwaterwereld!
    Wij zijn nu al benieuwd naar Nieuw Zeeland!
    Nog veel zeilplezier samen!
    Guido en Josette

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Velden met eenmoeten ingevuld worden.