Savusavu: Fijian Flying Circus

Savusavu is een stadje op het eiland Vanua Levu. Vanua Levu is het tweede grootste eiland van Fiji en omringt door koraalriffen. Savusavu is gekend bij zeilers. De meeste zeilers komen van het oosten, dan is dit de eerste plaats waar ze kunnen inklaren. De gloednieuwe Nawi Island Marina heeft Copra Ched Marina voorbijgestoken in aantal ligplaatsen. De luxe van een steiger met water en elektriciteit en douches met een binnentuin is goed om ons te verwennen. De constructie rond het zwembad is in aanbouw. Na enkele zwemdagen wordt het terug gesloten om veiligheidsreden.
Om naar het stadje te gaan nemen we de ferry. Aan het busstation heerst een drukte van jewelste. De nieuwe markt is in aanbouw.
De hoofdstraat loopt parallel met de mangroven kreek. Aan beide zijde zijn er supermarkten, volgestouwde winkeltjes en luxe kledingswinkels. Bij Digicel en elke doe-het-zelf zaak kennen ze ons. We testen veel restaurant(jes). Grace en Plantation zijn onze favorieten.

Hot Springs – warmwaterbronnen
De Nakama Hot Springs liggen kort bij de Khamendra Central School en spuiten al eeuwenlang kokendheet water en stoom uit. Een lokale man komt een zak uit het koken water halen. Hij geeft ons 2 platanen om te proeven.

KokoMana chocolade Magic
Het chocoladefabriekje ligt in de jungle.
De gids toont ons de kleine bloemen die direct op de stam van de cacaostruik zitten. Het duurt 3 jaar voor een cacaostruik vruchten draagt. Na 6 maand is de vrucht rijp voor de oogst. Ratten zijn dol op deze vruchten. Voor een ecologische bestrijding zijn er 4 katten in dienst.
Elke vrucht bevat rond de 36 bonen. Deze cacaobonen met het vruchtvlees dat er nog aanzit, worden door bacteriën en schimmels gefermenteerd. Dit gebeurt in fermentatieboxen van hardhout met 3 lagen, elk 2 dagen. Gedurende 3 maanden worden de gefermenteerde bonen op roosters gedroogd in de zon.
De gedroogde bonen worden gelijkmatig geroosterd. Dan gekraakt en van hun vliesje ontdaan door middel van lucht.
Het malen gebeurt in apparaat met 3 molenstenen voor 24h. hier wordt ook suiker of andere ingrediënten toegevoegd. Onder geklimatiseerde omstandigheden gieten ze de chocolade paste in repen.
Wij proeven de verschillende soorten heel langzaam om de intense smaak tot haar recht te laten komen. Het proces van bloem, vrucht, boon tot chocoladereep duurt bijna 1 jaar.

Labasa
Is de hoofdstad van Vanua Levu. We wachten tot de regenwolken uit de bergen verdwenen zijn, voor we de bus richting noorden nemen. We zitten vooraan, daar zien we meer van het landschap. Na een tijdje is er geen oceaanzicht meer. Op de steile hellingen rijdt de bus heel langzaam. De bergen zijn groener dan groen. Na meer dan 2h komen we in Labasa toe. We lopen verloren in deze grote stad. We lunchen bij “Kwong Jung” restaurant, de porties zijn enorm. De terugrit in een bus zonder ramen is koud. De zonsondergang is magisch.

 

Zondag 1 september 2024; vertrek 11h– aankomst 12h30
Nawi Island Marine – Cousteau Resort: 5 NM

Onze koelkast is gevuld met verse groenten. Bananen en ananassen bewaren we buiten. We vertrekken in etappes. Maandag herstellen de kapiteins een zeil van Ritme. Dinsdag is het snorkeldag.  Op de gespleten rots ben je omringd door zebravisjes. De anemonen zijn klein en de clown vissen groot.
De aangroei aan de waterlijn wordt onderhanden genomen.
Daan wordt op 5 september 1 jaar. Groot feest. Hij smult van speciale voor hem gemaakte taart, die hij met zijn handjes mag eten. Wij van de zelfgemaakte loempia’s, couscoussalade, noedels en chocoladecake.
Al het vuil van de Sunshine is weggespoeld, toch blijven de hemelsluizen open.

 

Zaterdag 7 september 2024; vertrek 12h30 – aankomst 13h30
Cousteau Resort – Nawi Island Marina: 5 NM

Op anker liggen met regen en rukwinden is niet aangenaam. We keren terug naar de luxe van een Marina en trakteren ons op een pizza.

Fijian Flying circus
De aanhoudende regen heeft de grond achter het immigratiebureau onstabiel gemaakt. De opbouw van de tent moet noodgedwongen naar een hoger gelegen plaats verhuizen. Een taxi brengt ons ernaartoe. We zijn de eerste. Betoverende openingsdans. Enthousiast publiek. Luid, ons oren tuiten ervan. De smalle bankjes doen geen deugd aan Fons zijn rug. Met acrobatie tarten ze de zwaartekracht. Ze vliegen in het rond. Dansen doen ze met hart en ziel. Wat een aanstekelijke energie.

 

Nawi Lailai wandeling
Een ferry zet ons af. Manu is onze gids. Hij vertelt dat vroeger de bladeren van de wilde hibiscus gebruikt werden voor visvangst en de schors als touw. Een kokosnoot die aan het kiemen is, kapt Manu met zijn machete open. “Marshmallow” zegt hij. De kinderen smullen ervan. Van een andere boom is de geur minder aangenaam, kleine bloemen op de schors, verspreiden een kaka geur. De wind neemt deze geur mee naar de marine. En wij die dachten dat er iets was met de sanitaire installaties van de marina.

2 reacties op “Savusavu: Fijian Flying Circus

  1. Geplaatst door Guido en Josette op  

    Hallo Fons en Rita,
    Wat een leuke verhalen en mooie foto’s weer!
    Geniet er nog van!
    Guido en Josette

  2. Geplaatst door Willems Thierry op  

    boeiend, dank!

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Velden met eenmoeten ingevuld worden.