Lau groep: doolhof van paddenstoel eilanden

Zondag 4 augustus 2024; vertrek 7h30 – maandag 5 augustus 2024; aankomst 12h
Naigani eiland – LAU Group North; Vanua Balavu Island; Bay of Island: 158 NM

Er is op deze mooie ankerplaats geen menselijke activiteit te bespeuren, toch wekken kraaiende hanen ons. We ontbijten dobberend in alle tinten helderblauw water en uitzicht op alle tinten groen begroeide rotsen. Een plaatst die uitnodigt om langer te blijven. Toch halen we het anker op. We mogen een mooi weervenster richting oosten niet laten voorbijgaan. Naar Lau eilanden zeilen is doorgaans tegen de windrichting. Met 10 knopen wind dartelt de Sunshine door het water.
Tot zonsopgang als de kapitein de wacht overneemt. Dan neemt de windsnelheid toe en de golven bouwen zich op. Met 25 knopen wind is de Sunshine opstandig. Eenmaal door de bootpassage Nggilanngila van het rif zijn de golven verdwenen. Nu is het onze weg zoeken tussen de grote en kleine eilanden. We droppen het anker naast SY Ritme in de ‘swimming pool’. Feeststemming door de welkom lunch van Lee-Ann en de 11 maandencake voor Daan.
Dinsdagmorgen doet Fons een herstelling aan de watermaker terwijl ik opruim. Dan stappen we in het bijbootje op zoek naar Jordy & Co. Passeren vele kalksteeneilandjes, die met laag water op grote paddenstoelen lijken. We varen verschillende diepe inhammen in en steken een grote baai over. We kunnen hun niet vinden. We keren om en dan stop ons motortje. Niet het goeie moment om ons in de steek te laten. Het is een heel eind om tegen de wind terug te roeien. Er zijn vele pogingen nodig om hem terug aan de praat te krijgen. Jordy & Co hebben een grot en een strand gevonden. Samen hebben nog een leuke zwempartij. Bij valavond vliegen er veel vleermuizen. Zou dat blaffend geluid komen van de hond vleermuis?
We komen tekort bij de buurboten, en doen verschillende pogingen om te herankeren.
’s Nachts komen er druppelsgewijs WhatsApp berichten binnen.

 

 

Woensdag 7augustus 2024; vertrek 10h39 – aankomst 13h
Bay of Island; Swimming pool – Bavatu Habor: 8NM

Langzaam laveren we tussen de koraalkoppen naar een andere baai. Onvoorstelbaar dat op de kalk kliffen bomen kunnen groeien.
We verkennen de 3 baaien van Bavatu Habor. Waar we ankeren hebben we geen zicht meer op open zee. Hier liggen we goed beschut tegen de voorspelde harde wind.
We maken een praatje met de drie mannen die bezig zijn om de trappen te herstellen. De oude man weet veel over Europa en ons kleine landje. Dat verwacht je niet in zo’n kleine gemeenschap. Een jonge man geniet van het woordloos contact met Daan. We komen hier te weten dat het blaffend geluid van duiven komt.
Op het open plateau lopen er koeien en zijn er een paar mannen aan het werk met een kleine rode tractor. Bij de blauwe huisjes zijn er schapen met zwarte lammetjes. Ganzen hebben het terras van het zomerwinkeltje ingepalmd.
Langs het pad naar het uitzichtpunt staan limoen, citroen en mandarijnboompjes. In de schaduwrijke wandeling merkt Lee-Ann een boom op met nog een zuurzak in.
Het is een fantastisch uitzicht op de Bay of Island.
Terug bij het dorp in de richting van de 2 grote huizen, staan paarden gezellig bij elkaar. We hopen er wat internet te spotten. Helaas. Wel hebben we een mooi zicht op Ritme en Sunshine.
Aan hoge bomen prijken broodvruchten. We krijgen er enkele van.  Gestoomd, in kokosmelk curry en als frietjes zijn ze heel lekker. Van de, ik weet niet hoe te gebruiken pikante citroen pikkels, op de gekregen makreelvisfilet en bakken in de oven. Het is ik weet niet hoe lekker.
“Wat moet ik hiermee? ”Vraagt Jordy terwijl hij een grote vis omhooghoudt. Het is een Benito die hij van een lokale visser gekregen heeft. Fons vilt en fileert de vis. Zo kunnen wij allen smullen van de in oven gebakken vis met pikante citroenpikkels.
We varen met het bijbootje de hoek om. Ik zie een schildpad wegvluchten. Op het zandstrandje tussen 2 waters zie ik een ander klein strandje. Ernaartoe zwemmen is moeilijker dan ik dacht. Bij het snorkelen kunnen we de schildpad niet spotten.
Zondag gaan we aan land om onze benen te strekken. Een smal koeienvlaaien pad loopt kronkelen tussen de bomen en struiken omhoog. Zo gaan we het strand aan de overkant niet bereiken. Een pad omlaag loopt dood. Na omwegen komen we bij open ruimte met hoge kokospalmen. Bij de poort krijgen we een bericht ‘U heeft mogelijk nieuwe WhatsApp berichten’. Het pad naar beneden leidt naar een strand omgeven door mangroven.
Regenbuien op maandag brengen verkoeling. Wij bakken cacaocake en brood.
Om de koraalhoofden langzaam te passeren plannen de kapiteins om morgen korter bij de bootpassage van het rif te ankeren.

5 reacties op “Lau groep: doolhof van paddenstoel eilanden

  1. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

    Wat een paradijselijke plaats! Je zou meteen in dat heldere water duiken en genieten van de prachtige natuur
    Blij mee te mogen kijken!

  2. Geplaatst door Guido Hermans en Josette Smet op  

    Hallo wereldreizigers,
    wat een fijne verhalen met mooie foto’s om ons te laten meegenieten van jullie belevenissen!
    Wij reizen zo toch een klein beetje mee!
    Hartelijke groetjes vanuit een zonnig Halen!
    Guido en Josette

  3. Geplaatst door thierry van de outlaw op  

    leuk leuk leuk
    dank!
    wat een mooie reis en levensverhaal!

  4. Geplaatst door Liesbeth op  

    Dat lijkt me een plaats waar je lang zou kunnen blijven hangen. Mooi, heel mooi.

  5. Geplaatst door Valerie op  

    Wauw wauw wauw!!! xxx
    Prachtige foto’s weeral ❤

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Velden met eenmoeten ingevuld worden.