Yasawa eilanden; zingen met hart en ziel

Maandag 1 juli 2024; vertrek 9h30 – aankomst 16h40
Mana eiland – Wayasewa eiland: 24 NM

Het anker ophalen vergt veel moeite. De ankerlier heeft niet voldoende kracht. Ik sta op de boeg om de smalle pas tussen het rif goed te kunnen zien. Een schildpad duik schichtig weg. Goede wind om te zeilen, maar het is van korte duur. We varen verschillende eilanden voorbij. Ook het eiland waar de film “Cast Away” met Tom Hanks is opgenomen.
Het Yasawa archipel ligt ten noordwesten van Lautoka en bestaat uit 30 eilanden. Met laagwater is Wayasewa met een zandbank verbonden met Waya. We ankeren voor deze zandbank kort bij SY Ritme. Aan Jim, dorpshoofd van Namara, overhandigen we een pakketje ‘kava wortels’. Na een gebed en handgeklap geeft hij toestemming om het eiland, de bergen, het dorp, de baai en het rif te bezoeken.
In de liefelijke kleuterklas hangt een belangrijke levensles.
Bij de eerste en de tweede graad zijn we aangenaam verrast door hun enthousiasme en zangtalenten.

 

Woensdag 3 juli 2024; vertrek 13h40– aankomst 15h15
Wayasewa – Waya eiland Octopus resort: 7,3NM

Samen met de crew van SY Ritme bezoeken we het resort. Veel van de werknemer komen uit het naburig dorp. Lee-Ann (Filippijnse) en Jordy (Nederlander) hebben een bananencake gebakken omdat hun zoontje Daan 10 maanden wordt. Deze mooie mix is in Hongkong geboren en beroert ieders hart.

Vrijdag 5 juli 2024; vertrek 11h15 – aankomst 14h
Octupus resort – Naviti eiland; Cucu baai: 12NM

De ankerlier hapert, dat geeft kopzorgen. We komen toe in een prachtige baai, zo heerlijk rustig. We stappen in het bijbootje en varen naar de doorgang tussen de 2 eilanden. Hier zouden manta rays te spotten zijn. Van alle kanten stromen motorboten met toeristen toe. Voor Fons te veel van het goede en hij blijft in het bootje zitten. Een drone volgt de beweging van de manta’s, de horde toeristen volgen de drone. Van ze rustig te opserveren is geen sprake. Ik geniet meer van de vele visjes en de rijkdom aan koraal.
Misschien kunnen we morgenvroeg in alle rust de manta’s waarnemen

 

Zaterdag 6 juli 2024; vertrek 7h – aankomst 10h30
Naviti eiland Cucu baai – Somosomo: 12,6NM

De weervoorspellingen geven dat de wind in de ochtend naar het zuiden gaat draaien. Dan ligt deze baai niet meer beschermt. ‘‘Het zal wel een tijdje duren voordat de golven zich opbouwen’’ zegt Jordy. Door de regen en de wind zijn we om 4uur klaarwakker. De Sunshine steigert, duikt en rukt achter haar anker. Met het eerste daglicht willen we het ankerlichten. Omdat de ankerlier niet wil meewerken duurt dit veel te lang. Over de boeg van de Sunshine, waar Fons bezig is om het anker op te halen, zie ik de golven overspoelen. SY Ritme maakt ook kapriolen, maar haar anker komt vlugger vrij. Opluchting als het anker eindelijk is opgehaald. Nog even tegen de golven opboksen tot we de baai uit zijn. Dan wordt het voorste zeil ontgerold en zeilen we met de wind mee. De baai van Somosomo is diep.

Zondagvoormiddag, de kinderen verwelkomen ons op het strand. We worden begeleid naar de vervangende chief om de kava wortels te overhandigen.
Het dorp heeft meer dan 300 inwoners en heeft 3 kerken. In de vieringen wordt er gezongen. Wij mogen er getuigen van zijn.

Rond het middaguur stappen we via een schaduwrijk wandelpad de heuvel op tot we beneden de gebouwen van Yasawa High School zien liggen.
Maandagmorgen krijgen we een uitgebreid ontbijt aangeboden. De thee van citroenblaadjes is lekker. De vader heeft een rugbypostuur. Hun zoon is kapitein van een rugbyploeg.
Ook hier wordt Daan van arm tot arm overgedragen. De vrouwen verkopen graag souvenirs.

Dinsdag 9 juli 2024; vertrek 10h30– aankomst 15h05
Somsomo Naviti eiland – Nalauwaki Waya eiland: 28,5NM

Na een rollende nacht willen we een betere ankerplek vinden. In het noorden van de Yasawa eilanden zullen we dat niet vinden. Hier is er veel wind voorspeld. We varen zuidwaarts langs de westzijde. Bij de kleiner eilanden zoals Drawaqa, Nauya Balavu, Naukacuvu, en Narara is er te veel deining. De grotere baai bij het Nalauwaki dorp lijkt het beter te zijn.

Woensdag 10 juli 2024; vertrek 9h30 – aankomst 12h
Nalawaki Waya eiland – Wayasewa eiland: 10NM

Helaas geeft de deining ons hier ook een rollende nacht. We waren terug naar het Wayasewa eiland. Ik neem Lee-Ann op sleeptouw om te snorkelen. Aan de koraaltuin is te merken dat er geen toeristen komen.
Donderdag voormiddag heerst er in het schooltje examensfeer. De 3de graadklas is blij met de opblaasbare wereldbol. De 2de graad herkent ons en roept: ‘Sunshine’.

 

Donderdag 11 juli 2024; vertrek 11h10 – aankomst 17h
Wayasewa eiland – Lautoka: 30NM

Waar de wind ons brengt, daar gaan we naar toe.

We zien de industriestad nu langs de waterkant. Vrijdagmorgen wijst Jordy de weg om langs het ondiepe water aan de kant te geraken. Eerst trakteren we ons op een ijsmokkakoffie in TapooCity. We kopen te veel groenten en fruit op de markt. In de gereedschapswinkel blijven de jongens lang hangen. “Fresh” supermarkt is kort waar het bijbootje ligt.

 

Zaterdag 13 juli 2024; vertrek 9h – aankomst 10h30
Lautoka – Saweni baai: 6NM

Het water is hier spiegelglad. Goed om de naaimachine naar boven te halen om nieuwe hoezen te maken voor de luiken. We zijn er de ganse namiddag zoet mee.

‘Tot ziens’ koffie met de papa en mama van Daan op zondagmorgen

 

Maandag 15 juli 2024; vertrek 10h50– aankomst 12h20
Saweni baai – Vuda Marine: 7,5NM

Vuda Marine is de aangewezen plek om de ankerlier te repareren.

Reacties op “Yasawa eilanden; zingen met hart en ziel

  1. Geplaatst door Mieke Voncken op  

    Hoe mooi alweer.Prachtig.
    Groeten van rik en ik.xxx

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Velden met eenmoeten ingevuld worden.